top of page

November is oogsttijd

November. Het wordt kouder in de Vietnamese Highlands en dat betekent oogsttijd voor de koffieboeren.

Rijpe koffie bonen
Oogsttijd van Vietnamese koffie

Van zodra de zon opkomt, ontstaat een gezellige drukte op de koffievelden. Een waar familiegebeuren waarbij iedereen wordt opgetrommeld om te helpen en zo de druk van de oogst, die tot 4 maand kan duren, te verdelen. Hoewel het lange dagen zijn met intensief werk is dit ook bij Belvico een vrolijke tijd. Na een jaar zorg dragen voor hun plantages is dit het moment waarop de koffieboeren -letterlijk- de vruchten plukken van hun werk en geduld.Topkwaliteit van koffiebonen

In de koffiewereld bestaan twee plukmethodes: het zogenaamde stripping en het manueel plukken. De eerste methode is de snelste en meteen ook de goedkoopste: de koffiebessen worden per tak afgerist. Als je weet dat koffiebessen niet gelijktijdig rijpen, dan oogst je op deze manier zowel rijpe als onrijpe bessen. Deze mix boet in op kwaliteit en smaak van de koffieboon.

De manuele plukmethode daarentegen is arbeidsintensief: enkel de dieprode bessen worden geplukt en de andere bessen wachten rijpend af op een volgende ronde door de plantage.Belvico maakt het verschil

Vietnam is gegroeid tot de op één na grootste koffie exporteur in de gordel. Zoals in vele koffielanden gaat ook in Vietnam de focus op volume hand in hand met de snelle strip-pluktechniek. Laat dit nu net zijn waar wij een verschil willen maken: kwaliteit boven snelle en grote hoeveelheden.

Linh Nguyen, mede-oprichter van Belvico, die dagelijks vanuit Bao Loc de directe contacten met de boeren onderhoudt, ziet erop toe dat topkwaliteit prioriteit is en dat onze koffieboeren respectvol behandeld worden door onder meer een eerlijke beloning te ontvangen voor hun intensief werk.


Als onze koffieboeren ons iets hebben geleerd, is het wel dit: “Cultivating coffee isn’t just a way to make a living, it’s our lives."

Het ombuigen van de reputatie van Vietnamese koffie

Op de Vietnamese koffiemarkt is op smaak gebrachte koffie eerder regel dan uitzondering. Door smaakverlies tijdens het snelle oogsten wordt de koffie achteraf op artificiële wijze bijgewerkt.

Wij zijn overtuigd van de oorspronkelijke kwaliteit van de Vietnamese koffieboon en maken het daarom onze missie om een toekomst te creëren waarbij iedereen kan genieten van de puurheid van deze boon. Hoe heerlijk is het als de geur en smaak van jouw kopje koffie een reflectie is van de toewijding van onze koffieboeren?

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page