top of page

Coffee fuelled by Girl Power

Wist je dat vrouwen wereldwijd een belangrijke rol spelen in de koffieproductie? Vrouwen zijn maar liefst voor 70% verantwoordelijk voor het werk op de koffieplantages en toch verdienen ze maar 10% van het totale huishoudbudget en bezitten ze amper 1% van het land.

Vrouwelijke koffieboeren worden nog te vaak “de echtgenoten van de koffieboeren” genoemd en de koffie oogst wordt grotendeels nog bestempeld als een “mannenoogst”. Gelukkig verandert deze visie beetje bij beetje dankzij krachtige vrouwen die wereldwijd hun stem laten horen en opkomen voor gelijke rechten en een gelijk loon.

Alleen al in Vietnam vertegenwoordigen vrouwen zo’n 50% van de binnenlandse handelaars, wat een pak meer is dan in andere landen. En daar zijn we trots op!Voornamelijk in de koffie-industrie zien we alsmaar meer coöperaties voor alleen vrouwen verschijnen.

Laten we eens kijken wat de “girl power” situatie is bij Belvico!


Girl power bij Belvico

We hebben twee vrouwelijke gangmakers bij Belvico: onze mede-oprichters Claudia en Julie. Zonder hun vastberadenheid, visie en vindingrijkheid zouden we niet staan waar we vandaag staan met ons koffiebedrijf.


Net zoals we niet zo succesvol zouden zijn zonder onze vrouwelijke koffieboeren! Het is dankzij hun nauwkeurig werk dat we onze uitzonderlijk hoge kwaliteitsstandaarden kunnen behouden. Zij zijn de “girl power” achter elke Belvico koffieboon.

Als we naar de algemene koffie-industrie kijken, zijn vrouwen geen uitzondering, in tegendeel, ze nemen vaak de belangrijkste rollen aan als producenten, handelaars, koffiebranders, cuppers, baristas en eigenaars van koffiezaken. Laten we eens opsommen waarom vrouwen de meest waardevolle werkers zijn als het over koffie gaat.


Oogsten


In de centrale hooglanden in Vietnam, waar onze Belvico plantages gelocaliseerd zijn, werken bijna alle vrouwen uit de regio op de koffieplantages. Ze voeden er de koffieplanten en controleren de kwaliteit van de bonen tijdens de groei en de oogst.


Vrouwen zijn nu éénmaal beter als het gaat om nauwkeurig werk zoals het selecteren en controleren van koffiebessen; essentieel voor een goede kwaliteit!


Verwerken en branden


Daarnaast spelen vrouwen een significante rol in het verbouwen en branden van koffie. Zij zijn vaak diegenen die de kleinschalige traditionele molens besturen waar de bonen gewassen, gedroogd, gebrand en gemalen worden. Deze belangrijke processen bepalen het uiteindelijke smaakprofiel.


Koffie verbouwen is vaak zeer gefragmenteerd gezien er meerdere actoren betrokken zijn; van verwerking na de oogst tot drogen, sorteren en verpakken. Vanwege de vereiste precisie werken veel vrouwen in het sorteer- en droogproces.

Met de verhoogde populariteit van micro-branders en gespecialiseerde derde golf cafés die zelf koffie branden, is het aantal door vrouwen bestuurde koffiebranderijen wereldwijd aan het stijgen.


Handel


In Vietnam zijn er heel wat vrouwelijke handelaars. Aangezien vrouwen beschouwd worden als de sterkste onderhandelaars, zijn zij diegenen die met de boeren en de kopers de zaken regelen.


In de productie nemen de vrouwen deel aan verschillende stappen binnen het productieproces. Taken als het drogen van de bonen, het verkopen van koffie, onderhandelen over leningen en terugbetalingen, zijn het vaakst ook weggelegd voor de vrouwelijke medewerkers.

Kleinhandel


Vrouwen zijn wereldwijd meer en meer vertegenwoordigd binnen deze schakel van de waardeketen, zowel als eigenaars als mede-eigenaars van koffiehuizen als barista experts.

Dit gaat hand in hand met de toename van “bewust consumeren”. Deze trend toont aan dat klanten voorkeur geven aan ondernemingen die een positieve sociale- en omgevingsimpact ambiëren.


Girl power advies


Bij Belvico waarderen we enorm de bijdrage die vrouwen brengen in onze koffie-industrie. We zijn overtuigd dat vrouwen een essentiële rol spelen in het verfijnen en behouden van de koffie kwaliteit!

Omdat er niks krachtiger is dan vrouwen die vrouwen ondersteunen, willen we jou inspireren met enkele “girl power” tips van succesvolle vrouwen in de koffie business:

  • Overdenk het proces niet. Je hoeft niet alles te weten. Er zullen altijd mensen zijn die meer weten en dat is helemaal ok. Blijf enthousiast over datgene wat je wel weet en wat jou drijft. Jouw enthousiasme is wat mensen leuk vinden aan jou, niet het feit dat je alle kennis bezit.

  • Blijf leergierig en werk met mensen en ondernemingen die dezelfde waarden en normen vooropstellen als jij.

  • Bepaal voor jezelf wat jou aantrekt in de business waarin je werkt. Wees geduldig, het vraagt soms tijd om dingen helemaal onder de knie te krijgen. Wat je ook bijleert, het zal jou altijd iets bijbrengen over jezelf. Blijf daarvoor open staan.

  • Omring jezelf met mensen die kritisch zijn en het tegelijkertijd goed voorhebben met jou.

  • Neem alles met een korreltje zout, als het nu een compliment of een belediging is.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page