top of page

Het droogproces van koffie

Het drogen van koffie is het op één na langste proces die de geooste koffie ondergaat. De manier waarop de koffie gedroogd wordt, heeft invloed op de kwaliteit en smaak van de bonen.


De duur van het droogproces hangt af van verscheidene factoren zoals het weer en de verwerkingsmethode. Bij de meest natuurlijke zongedroogde koffiebonen zijn er 3 tijdslijnen, afhankelijk van het resultaat dat de boer wil bekomen: gele, rode of zwarte Honey processed bonen.

Wat is het Honey process?

Dit is een uniek droogproces waarbij het fruit -die de koffieboon omhult- een soort karamelisering verwekt en daardoor rijkelijke smaken achterlaat. De honingachtige look verklaart de naam.

Nadat de koffieboer het soort proces heeft gekozen, worden de koffiebonen op verhoogde bedden gespreid in het zogenaamde greenhouse of serre. Temperatuur en luchtstroom bepalen mee het vochtigheidsniveau (idealiter 11-12%) en dus ook hoe snel de bonen drogen.

- Gele Honey Processed bonen

Hier wordt 25% van het fruit rond de boon gelaten tijdens het drogen. De maximum temperatuur is 60 graden en elke 6 uur worden de bonen geroerd tot het perfecte vochtigheidsniveau is bereikt. Dit proces duurt 4 à 7 dagen.

- Rode Honey Processed bonen

Om een rode honey processed boon te verkrijgen, wordt 50% van het vruchtvlees rond de boon gelaten en gebeurt het drogen op een maximum temperatuur van 50 graden. De eerste 2 dagen worden de bonen elk uur omgeroerd, daarna om de 4 uur. Na 8 à 13 dagen zijn de bonen droog.

- Zwarte Honey Processed bonen

Bij deze methode blijft zoveel mogelijk fruit blijft rond de boon en is een lagere temperatuur vereist, nl. 40 graden. De eerste 3 dagen zijn heel intensief gezien de bonen om het half uur omgeroerd worden. Het risico op te hoge fermentatie en beschimmelen is hoger gezien de hoeveelheid vruchtvlees aanwezig. Vervolgens worden de bonen de komende 12 à 18 dagen om het uur omgeroerd. Deze methode is daarom ook de meest intensieve.

Hoe onze koffieboeren voor de perfecte omgeving zorgen

Dankzij de verhoogde bedden in de serres waarop de bonen worden gedroogd, is er een optimale luchtstroom, waardoor het droogproces verkort en de koffie gelijkmatig kan drogen en er een consistentie in kwaliteit ontstaat.

Kortom, de bovengenoemde Honey process techniek is er één van balans, nauwkeurigheid en intensiviteit met als uitkomst een dankbare en smaakvolle Premium koffie waar we bij Belvico trots op zijn!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page