top of page

Onze inzet voor Direct trade

Bijgewerkt op: 14 feb. 2022


De voorbije 10 jaar zijn Direct trade en Fair trade niet meer weg te denken als het

over koffie gaat. Veel koffiedrinkers zijn zich als maar meer bewust van de oorsprong

van hun koffie en de weg die deze afgelegde.


Samen met de populariteit van deze termen, stijgt ook de verwarring omtrent hun

betekenis. Laten we het verschil eens onder de loep nemen zodat ook jij als een

geïnformeerde consument jouw favoriete koffie kan aankopen.


In essentie zijn direct- en fair trade twee verschillende manieren om handel te drijven.

Wat is direct trade?


Direct trade refereert naar een proces waar koffiebranderijen hun groene bonen rechtstreeks van de koffieboeren halen. Er is een sterke focus op een directe en langetermijn relatie met de boeren, waarin iedereen een eerlijk deel ontvangt en de afgeleverde producten van topkwaliteit zijn.

De prijs die betaald wordt voor de bonen is hoger dan wat de koffieboeren ontvangen als ze met een tussenhandelaar zouden samenwerken.


Om een eindproduct van hoge kwaliteit te garanderen, verbouwen de koffieboeren de bonen op een duurzame manier en onder betere werkomstandigheden. Direct trade impliceert dat koffieboeren voordeel hebben van de betere voorwaarden en koffieliefhebbers makkelijker toegang krijgen tot ‘s werelds beste koffiebonen.


Wat is fair trade?


Fair trade is geëvolueerd van nichecriteria die niet alle koffiemerken aanboden tot een cruciale benchmark voor de koffie-industrie.

Fair trade koffieboeren verkopen hun bonen aan tussenhandelaars die op hun beurt verkopen aan koffiebranderijen en/of kopers van groene bonen en dit voor een eerlijke prijs. Meerbepaald, een gegarandeerde miniumum prijs per kilo, rekening houdend met de vooropgestelde fair trade prijs.

De fair trade coöperatie zet meestal een klein deel van de verkoop aan de kant voor een gemeenschappelijk fonds voor zowel de koffieboeren als hun medewerkers. Dit fonds kan gebruikt worden voor onderwijs, gezondheidszorg of andere sociale diensten. Elk product dat het fair trade label draagt, garandeert dat er geen kinderarbeid aan te pas kwam om het product te vervaardigen.

Doordat de koffiebonen door meer handen gegaan zijn vooraleer ze in jouw kopje koffie belanden, maakt dit de koffie iets duurder.


Is de ene manier van handelen beter dan de andere?


Direct trade wordt vaak gezien als een meer ethische manier om te handelen omdat er geen tussenhandelaren zijn en de koffieboeren daardoor een betere deal krijgen. Het is ook voordeliger voor koffiebranderijen omdat ze meer te zeggen hebben over de kwaliteit en het type koffiebonen die ze aankopen. Dit is één van de hoofdredenen -als niet de belangrijkste- waarom we bij Belvico direct handelen.

In de koffiewereld wordt direct trade ook wel eens “beyond fair trade coffee” genoemd omdat het de fair trade vereisten overschrijdt. Meerbepaald wordt de koffie etisch geproduceerd, is hij van een hogere kwaliteit en creëert deze manier van handelen een nauwere samenwerking tussen de koffiebrander, koper en koffieboer.Hoe ziet Belvico's Direct Trade eruit?


Zonder het echt te realiseren, engageerde Belvico zich vanaf het begin voor direct trade.

Onze mede-oprichter Linh, komt uit een lange lijn van lokale koffieboeren waar dit de natuurlijke manier van zaken doen is. We prefereren rechtstreeks samen te werken met onze koffieboeren zodat we kunnen verzekeren dat elk betrokken persoon eerlijk wordt behandeld en zodoende een eerlijk deel van de winst krijgt.

Omdat in Vietnam koffie traditioneelgewijs vooral verkocht werd voor industrieel gebruik, bijvoorbeeld voor het produceren van instant koffie, lag de focus van de koffieboeren eerder op kwantiteit ipv op kwaliteit.

Ons engagement in direct trade geeft ons de mogelijkheid om de kwaliteit van de bonen te controleren doorheen het ganse proces: van boon tot jouw kopje koffie. Voor ons overtroeft kwaliteit de kwantiteit en daarom hebben we hard gewerkt om onze koffieboeren aan te leren hoe ze de kwaliteit die wij voor ogen hebben, kunnen bereiken. Daardoor veranderde ook hun op kwantiteit gefocuste mindset.

Het resultaat? Je kan thuis genieten van de hoogste kwaliteit Vietnames Robusta en Arabica koffie. Belvico bonen kiezen betekent kiezen voor premium kwaliteitskoffie.


Bij Belvico houden we ervan dat onze klanten belang hechten aan de oorsprong van hun producten en hoe die vervaardigd zijn, want dit is ook waar wij voor staan.


Met jouw steun werken we mee aan een duurzamere wereld. Aankopen bij Belvico betekent dat je teruggeeft aan onze lokale koffieboeren terwijl je geniet van de authentieke smaken van premium kwaliteitskoffie afkomstig uit de Vietnamese hooglanden.


Heb je nog vragen over ons productieproces? Contacteer ons via tessa@belvico.com, we zijn altijd bereid je te verder te helpen.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page